понеділок, 20 березня 2023 р.

Життя, спаковане у валізу

 Команда проєкту Одеського інституту соціальних технологій "ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції" один зі своїх візитів присвятила відвідуванню Южненської громади, під час якого познайомилася з життям переселенців, їх потребами та запитами, передусім – щодо участі в культурному житті міста.


Партнери ОІСТ – громадська організація "Центр соціального партнерства" своєю чергою запросила представників ОІСТ на творчу подію – концерт, присвячений переселенцям: «Життя, спаковане у валізу».

 Южненський Палац культури прийняв учасників святкового дійства – місцевих мешканців,
майстрів і любителів концертних виступів, а також аматорів-переселенців. Команда ОІСТ привезла до Южного майстринь фотографії – переселенок з Маріуполя, які нині мешкають в Одесі, учасниць фотокластера – Анжелу Білодід та Лідію Чалу. Фотоаматори з Маріуполя з радістю долучилися до мистецького заходу, назва якого була дуже співзвучною з їх життєвою ситуацією.

Концерт був чудовий: виступали танцівники та дитячі хореографічні колективи, декламували вірші на воєнну тематику, лунали українські пісні, до уваги присутніх були запропоновані перегляди короткометражних відеокліпів про міста, постраждалі від російських бомбардувань і обстрілів, та наслідки злочинних воєнних дій. Дитячі вірші та відеокліпи були сповнені болю, смутку та печалі через перенесені страждання. Ці виступи викликали сльози на очах у багатьох глядачів.



Наостанок виступив вокально-музичний гурт, що був створений у серпні минулого року. До складу гурту увійшли южненці та миколаївці, які оселилися у громаді та об’єдналися у творчу спільноту. Гурт своїми виступами полонив серця глядачів. Музиканти виконували англомовні хіти та українські патріотичні пісні й підняли настрій усім присутнім. Глядачі були вдячні – щоразу після музичної композиції лунали гучні оплески.


Команда проєкту представила й свою частину мистецької композиції – у фойє Палацу культури відвідувачі із захопленням роздивлялись представлені картини козака Мамая, створені переселенцями на базі одеського центру «ЯМаріуполь», та світлини з фотовернісажу «Любов до…», присвяченого Дню закоханих.





Яскраві, різнобарвні постаті козака Мамая привабили присутніх своєю національною
ідентичністю та етнокультурною самобутністю. А фотографії переселенців майстерно відображали любов до Батьківщини, до рідного краю, унікальних природних ландшафтів, до рідних та близьких, до коханих і дітей, до домашніх улюбленців і диких тварин, до всього, що рік тому ще було мирним і затишним.





Творчі роботи ВПО, створені під час проведення культурних кластерів, залишилися у Будинку культури міста Южного для можливості перегляду усіма охочими. Зі сподіванням, що серед них знайдуться переселенці, які також захочуть долучитися до художнього, фотографічного, краєзнавчого, літературного та інших напрямів роботи проєкту.




Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар