вівторок, 10 січня 2023 р.

Художня виставка – як здійснюються сміливі задуми

Художники-аматори з родин переселенців, запрошені Одеським інститутом соціальних технологій до участі в майстер-класах з живопису, гідно представили свою творчість на підсумковій виставці своїх творів.

Різнобарвні козаки Мамаї – у когось веселі, у когось зажурені, дбайливо підправлені рукою майстрині-викладачки Стелли Мунтян, зайняли своє місце в імпровізованій виставковій залі.

Через два тижні до Мамаїв долучилися абстракції – такі яскраво-кольорові, але більш загадкові й навіть таємничі. В кожному аматорському полотні були викладені власні почуття митців – про залишені міста, покинуті домівки й обов’язково – про надію на майбутнє.

ОІСТ спільно з Центром підтримки переселенців «ЯМаріуполь Одеса» запросили на відкриття виставки представників культурної спільноти Одеси.

Гостей чекали дбайливо оформлена виставка
картин, зацікавлені фотографи, одеські журналісти, запашний чай та передріздвяні смаколики.

Відкриваючи виставку, директор ОІСТ, керівник проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції» Андрій Крупник привітав учасників художнього кластера з успішним проведенням майстер-класів, подякував всім партнерам за підтримку й допомогу та висловив надію на продовження співпраці як з Центром підтримки переселенців «ЯМаріуполь Одеса» так і з усіма зацікавленими організаціями, що об'єднались у творчий кластер.

Ганна Камаралі, керівниця Центру висловила щире захоплення ідеєю проведення майстер-класів, харизмою викладачки й результатами, які, на її думку, перевершили всі можливі очікування. Директорка Центру запевнила, що така чудова й дієва ініціатива отримає своє продовження в роботі з переселенцями.

Відкриття виставки викликало щирі емоції у партнера проєкту – Одеського регіонального відділення Спілки журналістів України 


Юрій Работін. Журналіст презентував присутнім нове видання регіональної газети «Золотослів» і книгу «Від Трипілля до кіборгів» та запросив до участі в наступних творчих кластерах.

Одна з головних «винуватиць» прем’єри виставки – одеська художниця та викладачка Південноукраїнського педагогічного університету Стелла Мунтян з гордістю
представила роботи своїх вихованців, зазначивши, що для неї особисто було справою честі працювати з людьми, для яких мистецтво виявилося таким важливим засобом адаптації в їх у новому житті.

До відкриття виставки та оцінки роботи аматорських робіт долучився Юрій Геращенко, президент Одеської спілки художників-мариністів. Він з радістю приєднався до такої, за його словами «…видатної, великої події», додавши, що це чудово, коли проводяться такі заходи, до яких залучаються переселенці».  


 Його колега, відома одеська художниця-мариністка Галина Лекарева-Нікітіна відзначила важливість мистецтва для життя в умовах війни.

Своє захоплення роботами художників аматорів висловили Лариса Шегіда, голова ГО «Центр соціального партнерства» (партнера проєкту) з міста Южного; херсонець Олександр Мошнягул, який постійно долучається до заходів ОІСТ в рамках проєкту; дитяча письменниця Інна Іщук; керівниця літературного кластеру проєкту, переселенка з Дружківки (Донецька область) Олена Кисловська та інші гості виставки.





Галина Фют
, директорка комунальної установи «Центр надання соціальної допомоги» Таїровської селищної ради, голова ГО «Родинний правопросвітницький клуб «Одеська мрія», що є партнером проєкту, гідно оцінила ініціативу ОІСТ та запросила всіх присутніх переселенців звертатися за будь-якою допомогою до організації, що знаходиться у її підпорядкуванні.




Всі учасники майстер-класів отримали почесні відзнаки за свою творчість й оплески присутніх.








































На відкритті виставки, яке стало яскравою подією в повсякденному побуті людей, які знайшли тимчасовий прихисток в Одесі, лунало багато подяк, побажань, висловлювалися надії на продовження цієї цікавої та корисної діяльності.







Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар