вівторок, 8 листопада 2022 р.

Координаційна рада: призначення, завдання, партнери

Проєкт Одеського інституту соціальних технологій «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції» реалізується на базі двох пілотних громад, де перебувають вимушені переселенці – Одеської та Авангардівської.

Зважаючи на значну кількість ВПО в цих громадах, а також на широкий комплекс передбачених проєктом заходів, ОІСТ долучає до співпраці на партнерських і волонтерських засадах усі зацікавлені сторони.

З цією метою при Інституті утворено Координаційну раду з питань соціальної адаптації та інтеграції ВПО в територіальних громадах. До її складу увійшли представники одеських обласної та міської служб соціального захисту населення, міського центру зайнятості, центрів гуманітарної допомоги з Одеси, Авангардівської, Таїровської та Южненської громад, представників науки та закладів культури міста Одеси, а також лідери найбільших "земляцтв" переселенців.

Досягнуто також домовленість про співпрацю з такими громадськими організаціями, що працюють з переселенцями, як «Співдружність», «Культура демократії» (Одеса), «Центр соціального партнерства» (Южне), Фонд «Творча ініціатива» (Біла Церква) та ін.

Окремо слід відзначити участь у проєкті та у складі Коордради представника громадського сектору Херсонщини Олександра Мошнягула, якому вдалося лише восени більш-менш безпечно покинути рідне місто. В Херсоні Олександр очолював Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, брав участь в інших громадських структурах, був активним учасником суспільно-політичного життя міста.

Вимушено змінивши місце проживання, 
Олександр вбачає значну роль громадського сектору разом із державними органами в допомозі переселенцям адаптуватися до життя в нових умовах.

«Серед необхідності працевлаштування, отримання житла, матеріальної допомоги значна роль має відводитися й культурно-гуманітарній складовій у житті переселенців», – зазначає громадський активіст.

Про напрями роботи з переселенцями, з якими «Центр надання соціальної допомоги» Таїровської селищної ради працює з перших днів війни, розповіла його директорка Галина Фют. Звісно, такий досвід не можна було оминути увагою, тому пані Галину також було запрошено до складу Коордради.

Учасники Координаційної ради охоче поділилися своїм баченням розробки алгоритму адаптації вимушених переселенців в нові локації, нові місця, нові будинки, квартири, гуртожитки, нові культурні платформи й дійшли спільного висновку: ця адаптація має бути безболісною, нетравматичною, доброзичливою.


 Адже врешті решт – ми всі одна країна, ми єдині в прагненні відстояти свої цінності, надбання, зберегти свій спільний дім у протистоянні російській агресії.

Обговорено конкретні завдання щодо проведення серед переселенців та керівників відповідних служб і організацій, які працюють з ними, дослідження умов адаптації та інтеграції ВПО. Намічено кроки з підготовки каталогу надавачів різноманітних гуманітарних та культурних послуг, а також з організації аналізу сайтів громад на предмет висвітлення проблем переселенців.
Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар