понеділок, 17 квітня 2023 р.

«Усе починається з любові» – творчий звіт переселенців перед одеситами



Ідея презентувати одеситам роботу команди проєкту «ВПО в територіальних громадах: механізм успішної інтеграції» виникала в учасників неодноразово. Початок по справжньому весняного квітня стимулював проведення зустрічі переселенців з одеситами. Місцем зустрічі було обрано Центральну міську бібліотеку імені І. Я. Франка.

Перед початком на екрані транслювалася мультимедійна презентація, з якої гості зустрічі мали
змогу дізнатися про команду проєкту, діяльність фотографічного, образотворчого, літературного та краєзнавчого кластерів. Звучала жива музика у виконанні мультиінструменталіста Сергія Головіна.

Відкриваючи зустріч, директорка Центральної міської бібліотеки імені І. Франка Наталія Кликова привітала гостей в одній з найстаріших книгозбірень Одеси. Керівниця закладу культури розповіла, що бібліотека була заснована ще в кінці 19 століття і дотепер залишається осередком освіти, культури, світла й гостинності. 

Пані Наталя гостинно вітала у стінах бібліотеки учасників такого потужного творчого заходу, наголосивши, що з вони переселенцями працюють вперше, але готові приймати в себе будь-які творчі ініціативи тих, хто наразі перебуває в нашому в місті.




Керівник проєкту Андрій Крупник привітав представників регіональної та місцевої влади, які радо долучилися до заходу.

Директорка Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації, начальниця управління культури, національностей та релігій Ярослава Різникова охоче підтримала творчі ідеї команди проєкту, зазначивши, що сьогодні нової актуальності набуває біблейний вираз «Полюби ближнього як самого себе». І саме сьогодні необхідна підтримка людей, яким вдалося покинути тимчасово окуповані ворогом території.




«Ці люди приїхали з місць, де знищується українська культура, де російські окупанти руйнують бібліотеки, школи, будь-які осередки українськості», – підкреслила Ярослава Олексіївна. «І саме культура є тим потужним засобом, що сприяє адаптації ВПО у нове життя. Сьогодні державні структури і громадські діячі Одещини долучаються до збору книжок до бібліотек Херсонщини, допомагаючи відновити знищені ворогом фонди бібліотек, всіляко підтримують різноманітні проєкти, пов’язані з допомогою переселенцям» – продовжила свій виступ пані Ярослава. Щире захоплення викликали у представниці обласної влади роботи учасників фотографічного кластеру, виконані з любов’ю до всього оточуючого.

Учасників зустрічі привітала головний спеціалісту управління культури Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради Анжела Василіна, яка відзначила високий рівень творчих робіт учасників кластерів та запевнила в подальшій підтримці ініціатив команди проєкту.

Юрій Работін, голова Одеського регіонального відділення НСЖУ, висловив захоплення від незламності та емоційності переселенців, їх завзятості, енергії, зацікавленості у житті одеської громади. Поетичні рядки, що пролунали від поета та журналіста, були присвячені війні, героїчному спротиву українців, вірі у перемогу. Юрій Работін нагадав, що триває всеукраїнський конкурс «Українська мова – мова єднання» і організатори очікують роботи всіх охочих – переселенців й мешканців Одещини.





Активна учасниця спільноти переселенців-маріупольчан, викладачка курсів української мови, що діють в рамках проєкту, Любов Грідчина, яка разом із Андрієм Крупником була ведучою заходу, прочитала вірш Галини Британ «Любов не йде» про кохання під час квітучої весни. Тут все співпало: Любов читала про любов і весну на заході, який пройшов у перші дні розквітаючої весни і мав назву «Усе починається з любові».

Пані Люба щиро та емоційно подякувала Одесі та одеситам за тепло, яке вона особисто відчула тут, за підтримку та допомогу і представила керівника фотографічного кластера Сергія Франца.

Сергій Франц презентував фотовиставку робіт на тему любові, розповів про результати діяльності кластера за участі майстра Ігоря Гержика і про плани на майбутнє – відвідування фотостудії з майстер-класами студійного та портретного фотографування, поїздки в Одеську область на фотопленери.

Серед творчих досягнень за недовгий період роботи фотокластера Сергій згадав цікаві заходи в Одеському зоопарку, Одеському національному академічному театрі опери та балету, підсумковий фотовернісаж «Любов до…» під час Великої одеської бібліоночі в Одеській національній науковій бібліотеці, фотовиставку робіт переселенців у м. Южному.




Творчу нотку події підтримали авторки талановитих фоторобіт Анжела Білодід та Лідія Чала, які проникливо розповіли про те, як завдяки захопленню фотомистецтвом змогли подолати стрес від втрат у рідному Маріуполі.

Лілія Барвінкова продекламувала власні вірші, написані під впливом пережитих воєнних подій, окупації міст України, що були сповнені болю, смутку й туги за рідним краєм. У кожному рядку був заклик про необхідність продовжувати життя, попри пережите, і висловлено впевненість у перемозі, надія на приємні події у житті, нові зустрічі, тепло рідних та посмішки дітей.



Керівниця образотворчого кластеру Стелла Мунтян, викладачка художньо-графічного факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, розповіла про роботу образотворчого кластера. Художниця представила створені за її настанов роботи переселенців – козака Мамая та розповіла про малюнки, зроблені у жанрі абстракції, які прикрашають наразі Центр підтримки переселенців «ЯМаріуполь». Пані Стелла запросила усіх охочих на чергові майстер-класи, що відбудуться 22 і 24 квітня й будуть присвячені квітковому імпресіонізму.
Цікавим і пізнавальним був виступ Інни Іщук, керівниці літературного кластеру: пані Інна провела з гостями заходу вікторину на знання пам'яток Одеси та нагадала присутнім умови конкурсу літературних робіт переселенців «Подолання». Вона також розповіла про можливість участі у її майстер-класах з написання віршів, есе та нарисів.

Результатами діяльності краєзнавчого кластера поділилася його керівниця Тамара Биханова. Вона розповіла про цікаві екскурсії, які проведено і які плануються навесні та запропонувала присутнім знайомитися з родзинками Одеси.



Ірина Бужина, професорка кафедри сімейної та спеціальної педагогіки і психології Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, розповіла про роботу дослідницького кластера, що займається питаннями соціопсихологічної діагностики переселенців та розробкою рекомендацій щодо їх реабілітації та адаптації в нових умовах, а також про плани розробки міської та обласної програм комплексної підтримки переселенців.

Пані Ірина назвала переселенців жителями міста, «адже кожен, хто оселився в Одесі і по
справжньому закохався в неї, набуває статус містянина», – висловила переконання науковиця. Вона запросила дітей переселенців поступати до Педагогічного університету, який може озброїти їх дуже актуальною спеціальністю.

У своїх виступах команда проєкту, зокрема, менеджерка Наталія Новак наголошували: «кожен із переселенців повинен мати повну інформацію та можливість для самореалізації і втілення у життя власних творчих задумів, адже творчість – це засіб реабілітації та адаптації. І навіть коли після перемоги і відновлення рідних міст вони повернуться додому, то привезуть із собою творчу частинку Одеси, яка збагатить їхнє життя».

Окрасою зустрічі стали виступи заслуженої артистки України, провідної солістки Одеського національного театру опери і балету Тетяни Спаської та лауреатки міжнародного конкурсу Злати Ясиновської. Глядачі, затамувавши подих, слухали їх пісні, зустрічаючи кожен виступ співачок гучними оплесками.



Ще на початку зустрічі гостям запропонували проголосувати за фото, яке найбільш припало до душі. А наприкінці зустрічі Андрій Крупник підбив підсумки і вручив призи глядацьких симпатій авторам робіт, представлених на фотовиставці.



Надзвичайно приємно усім учасникам було усвідомлювати, що зустріч вдалася – адже і переселенці, і одесити були сповнені приємних вражень від спілкування, артистичної майстерності, теплої атмосфери. Про це йшла мова під час частування, запропонованого гостям – за чаєм, кавою та смаколиками.

Переселенці дякували всім одеситам, організаторам, викладачам за можливість адаптуватися, інтегруватися у громаду, познайомитися з новими людьми і творчо реалізовувати власні задуми.





Команда проєкту висловлює щиру подяку Володимиру Богатирьову за відео творчої зустрічі:



Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».


Немає коментарів:

Дописати коментар