понеділок, 20 березня 2023 р.

Допомога у працевлаштуванні ВПО – працюємо спільно з центрами зайнятості

З початком повномасштабного вторгнення росії значна кількість українців були змушені покинути свої домівки та шукати кращої долі в інших громадах.
Важливим фактором інтеграції внутрішньо переміщених осіб на новому місці проживання є наявність роботи, яка забезпечує задоволення першочергових потреб будь-якої людини та відчуття її власної гідності.

Працевлаштування, навчання та перекваліфікація – ось основи успішної інтеграції переселенців у громади. До цього додається задоволення потреби соціальної підтримки, набуття нового кола спілкування в колективі, нового цікавого досвіду та нових знайомств і друзів – усе це сприяє адаптації переселенців.

З лютого 2022 року різко зросла кількість переселенців в приймаючих громадах, при тому, що робочих місць стало ще менше через закриття підприємств та релокацію бізнесу в безпечніші регіони. При цьому законодавством передбачено працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах та проголошено, що розв'язання цього питання знаходиться в пріоритеті в уряді.

Центри зайнятості населення залишаються базовими установами, які реалізують державну політику у сфері працевлаштування ВПО. Тому основне навантаження у розв'язанні цієї актуальної проблеми лягає на центри зайнятості.

Скоординована спільна допомога внутрішньо переміщеним особам –основне завдання регіональних центрів зайнятості. Саме під таким меседжем службовці Овідіопольського відділу Одеської філії Одеського обласного центру зайнятості провели спільний з Одеським інститутом соціальних технологій захід в Авангардівській громаді.

Нагадаємо, що саме ця громада обрана пілотною в ході реалізації проєкту «ВПО в територіальних громадах: механізм успішної інтеграції», який реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", а допомога переселенцям у пошуку роботи визначена одним з напрямів роботи.

Під час спілкування представників центру зайнятості з ВПО їх було поінформовано про можливості працевлаштування та кон'юнктуру ринку праці в Одеському районі.
Переселенці, які наразі перебувають в Авангардівській громаді, цікавилися такими нагальними питаннями:
  • Яким чином можна зареєструватися у центрі зайнятості?
  • Які документи необхідні для реєстрації?
  • Що робити, якщо документи втрачено або вони залишилися вдома на окупованій території, яким чином можна їх відновити?
  • Що робити, якщо ВПО не звільнився з попереднього місця роботи?
  • Як можна відкрити власну справу і на яку державну підтримку можна розраховувати?
  • Чи можна поєднати декретну відпустку та роботу?
  • Чи можна поєднати роботу та навчання у вищому навчальному закладі?
  • Як можна оформити виплату по безробіттю, використовуючи застосунок «Дія»?
  • Як можна підвищити свою кваліфікацію або перекваліфікуватися?
  • Як здобути переселенцю нову професію і на яких працівників є найбільший попит на ринку праці в Одеському районі?
Працівники центру зайнятості детально відповідали на запитання переселенців, акцентували їх увагу на різноманітних вакансіях, підкреслювали необхідність навчатися або перекваліфіковуватися, пробувати себе у нових сферах, шукаючи роботи не за фахом, долати психологічний бар’єр і внутрішній спротив.

«Можна спробувати започаткувати власну справу тому, хто давно прагнув, але не наважувався відкрити власний бізнес, опанувати споріднену або нову професію, не нехтувати потужною фінансовою підтримкою з боку держави в межах грантової програми «єРобота»», – наголошували представники центру зайнятості.



Менеджерка проєкту Наталія Новак розповіла переселенцям про можливості участі у творчих кластерах, організованих командою проєкту – майстер-класі з живопису, фотогуртку, літературному конкурсі, курсах української мови, краєзнавчому кластері. «Заняття творчістю звичайно не принесуть матеріальних статків, але моральне задоволення ви отримаєте безперечно», – зазначила пані Наталя.

«Зараз надто важливим для економіки країни є сплачування податків для підтримки Збройних
сил і всіх Сил Опору, які боронять нас на фронті. Саме наша сумлінна праця є великим внеском у Перемогу. Тому варто спробувати будь-які варіанти працевлаштування, адже поганої роботи зараз немає. Після нашої Перемоги почнеться потужне відновлення країни, будуть позитивні зміни, зросте заробітна платня та з’являться нові можливості для реалізації наших мрій», – зазначила на останок зустрічі Вікторія Ільницька, керівниця Овідіопольського відділу Одеської філії Одеського обласного центру зайнятості.


Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар