суботу, 8 жовтня 2022 р.

"ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції"

Проєкт
"ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції" забезпечує розробку і впровадження у двох пілотних громадах Одеської області дієвої моделі соціальної адаптації та інтеграції ВПО у життя нових для них територіальних громад, де вони планують залишитися на тривалий час або назавжди. 

Ця модель базується на співпраці усіх зацікавлених сторін у вирішенні проблем ВПО разом із самими переселенцями, запобіганні та вирішенні конфліктів, що можуть виникати або виникають за їхньої участі, запозиченні кращого досвіду інших громад і регіонів. Будуть вироблені пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази (законів, підзаконних та локальних нормативно-правових актів), спрямованих на соціальну адаптацію та інтеграцію ВПО у життя громад. 

Проєкт здійснює Громадська організація "Одеський інститут соціальних технологій" (ОІСТ) за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та у партнерстві з наступними організаціями та установами:
  • Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради
  • Одеський міський центр зайнятості
  • Авангардівська селищна рада Одеського району Одеської області
  • Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С. Грушевського
  • Правозахисна громадська організація "Співдружність" (м. Одеса)
  • Громадська організація Фонд "Творча ініціатива" (м. Біла Церква)
  • Об'єднання організацій роботодавців Одеської області
  • Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів України
  • Гуманітарний волонтерський центр для допомоги переселенцям "Гостинна хата" (м. Одеса)
  • громадська організація "Центр соціального партнерства" (м. Южне Одеської області). 
 

Команда проєкту

Крупник Андрій Семенович – керівник проєкту. Керівник організації, магістр державного управління, кандидат політичних наук, доцент кафедри публічного управління та регіоналістики Навчально-наукового інституту публічної служби та управління Національного університету "Одеська політехніка", експерт та регіональний координатор Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN.

Чайка Анжеліка Валеріївна – аналітикиня проєкту. Магістр публічного управління та адміністрування, аспірантка Навчально-наукового інституту публічної служби та управління Національного університету "Одеська політехніка", керівник департаменту управління проєктами Одеського інституту соціальних технологій.

Петрова Людмила Сергіївна – бухгалтерка проєкту.

Панько Валерій Іванович – член ОІСТ, відповідальний за організаційно-технічний та інформаційний супровід дистанційних заходів та функціонування сайту ОІСТ. Президент ГО "Фонд "Творча ініціатива", автор незалежного просвітницького ресурсу "Медіапростір "Сарматія" на YouTube-каналі.

Баласанян Вікторія Геннадіївна – аналітик проєкту. Має досвід аналітичної роботи та організації і проведення досліджень у складі ОІСТ та ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення".

Орлова Алла Іванівна – заступниця директора ОІСТ з організаційних питань; магістр державного управління.

Нагорнюк Ольга Анатоліївна, комунікаційна менеджерка ОІСТ, відповідальна за питання соціокультурної сфери та інформаційне забезпечення діяльності організації.

Новак Наталія Валеріївна – менеджерка проєкту. Магістр публічного управління та адміністрування. Має досвід управлінської роботи в місцевих органах виконавчої влади, організаційної та аналітичної роботи при виконанні проєктів ОІСТ та ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення".

Шегіда Лариса Георгіївна – керівниця громадської організації "Центр соціального партнерства" (м. Южне Одеської області), магістр публічного управління та адміністрування. Має величезний досвід роботи в якості керуючої справами виконкому Южненської міської ради.

 Очікувані результати проєкту

  • Покращено інформаційне забезпечення ВПО та діяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських об'єднань, які беруть участь у державній та недержавній допомозі ВПО і вирішенні їх життєвих проблем, – шляхом удосконалення сайтів ТГ, соціальних служб обраних громад, районних та обласних військових адміністрацій на предмет повноти та актуальності висвітлення питань, пов'язаних із соціальною адаптацією та інтеграцією ВПО у життя ТГ, підготовки та розповсюдження серед ВПО та усіх зацікавлених інстанцій каталогу соціальних служб, ГО та інших організацій різних форм власності, які опікуються ВПО.
  • Підготовлено конкретні пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази, яка регулює питання соціальної адаптації та інтеграції ВПО у громади, – шляхом розробки та адвокації змін в чинні закони, підзаконні акти, статути територіальних громад та інші локальні НПА.
  • Покращено соціально-психологічний стан переселенців, зокрема тих, хто втратив своє житло, близьких, звичне оточення і має починати нове життя у нових умовах, – шляхом проведення з ними низки навчальних заходів, психологічних тренінгів, залучення до соціокультурного та громадського життя територіальних громад, де вони опинились і планують подальше перебування, створення умов для їхнього взаємного спілкування та спільної діяльності на благо ВПО і ТГ.
  • Налагоджено координацію дій усіх державних, муніципальних та громадських інстанцій, які на рівні ТГ та інших рівнях беруть участь у соціальній підтримці ВПО і сприяють їхній соціальній адаптації та інтеграції у громади – шляхом розробки Методичних рекомендацій для ТГ та інших учасників процесу: "ВПО в територіальній громаді: алгоритм соціальної адаптації та інтеграції".
  • ТГ отримали допомогу у підвищенні їхньої економічної та психологічної готовності приймати до свого складу переселенців, розглядаючи їх не як конкурентів, а як потенційний додатковий професійний та духовний ресурс, носіїв корисних культурних традицій – шляхом допомоги у розробці, публічному обговоренню та сприяння прийняттю Одеською міською та Авангардівською селищною радами Програми (Стратегії) адаптації та інтеграції ВПО, регулярного проведення на рівні ТГ комплексу соціокультурних заходів.
  • Скоординовано зусилля державних та муніципальних інституцій, науковців і громадських структур з надання актуальної інформації та допомозі ВПО у питаннях їх соціальної адаптації та інтеграції у нових для них громадах.

Немає коментарів:

Дописати коментар