понеділок, 10 квітня 2023 р.

Літературний кластер стартував – дитячі есе та початок конкурсу

Одним з напрямів реалізації проєкту «ВПО в територіальних громадах: механізм успішної інтеграції» є задоволення творчих потреб переселенців. Ми вже детально розповідали про діяльність фотографічного, образотворчого, краєзнавчого кластерів.

Під керівництвом Інни Іщук, дитячої письменниці, авторки казок, оповідань, пізнавальної літератури, розпочав роботу літературний кластер.

Інна Іщук, голова секції дитячої літератури Одеської обласної організації Національної спілки
письменників України з 2015 року має величезну практику проведення конкурсів, презентацій книг, літературних майстер-класів, організації поетичних читань, роботи в регіональних медіа.

Письменниця й журналістка зауважує: «Надважливим сьогодні є психологічне розвантаження переселенців – дітей і дорослих, адже війна завдала багато стресу, горя та болю майже кожному».

За безпосередньої участі керівниці літературного кластера та менеджерки проєкту Наталії Новак пройшли майстер-класи з написання нарисів, есе, віршів та казок для дорослих та дітей.

Майстер-класи для дітлахів кожної неділі проходять на базі стадіону «Чорноморець». Серед відвідувачів – діти, дорослі, які покинули міста та містечка на Півдні України та знайшли прихисток в Одесі.

Письменниця звернула увагу маленьких поцінувачів літератури на важливість розвитку та застосування дитячої уяви, ігрового формату при створенні художнього твору.

«Саме написання поетичних та прозаїчних творів допомагає кожному виплеснути свої емоції на папері, озвучити свої найпотаємніші думки. Інколи ручка та папір є важливішими й дієвішими за доброго психолога-професіонала, нехай і майстра своєї справи», – ділиться враженнями від майстер-класу менеджерка проєкту пані Наталія.

Під час проведення дитячого майстер-класу панує творча та весела атмосфера, адже діти
перебувають ще в очікування танцювальної гімнастики та веселих спортивних стартів і цікавих ігор.

В цей час дорослі отримують естетичне задоволення від концерту вокалістів, який ретельно готується командою волонтерів. На концерті виступають підлітки, учасники дитячого шоу талантів – «Голос діти». І на останок для наймолодших слухачів виступає фокусник. Також під час концерту діткам видаються м’які іграшки, настільні ігри та книжки. 

Під час заходу учасники мають можливість зробити благодійні внески для ЗСУ.
А тим часом дітлахи із задоволенням слухають настанови своєї талановитої викладачки, вбирають в себе цінну інформацію, намагаючись не пропустити жодного слова, щоб потім втілити власні ідеї на папері.

Цього разу пані Інна запропонувала написати есе та проілюструвати його власним малюнком. Письменниця розповіла дітям про особливості написання есе: його структуру, вимог до вступу, важливість викладення основної думки, аргументацію, обов’язковість формулювання висновку.

Отже, майбутні письменники з захопленням почали писати власні есе на вільну тему, деякі,
зовсім маленькі, бажаючи взяти участь у майстер-класі, малювали художні малюнки. Кожен з присутніх захопився творчим процесом і ретельно, з натхненням виконував завдання, враховуючи поради викладачки.

Після написання есе кожен учасник демонстрував іншим свої досягнення – малюнок і читав власний твір. Дітки у захваті слухали один одного, жартували та спілкувалися.


Пані Інна анонсувала наступні майстер-класи і поділилася з присутніми інформацією про старт літературного конкурсу «Подолання», про який було оголошено 3 березня, у Всесвітній день письменника.

 Інна Іщук запросила присутніх – дітей та дорослих взяти участь у цьому літературному конкурсі для переселенців та запропонувала подати власні твори у трьох номінаціях:



  • прозаїчні твори: статті, інтерв’ю, есе, нариси, оповідання;
  • поетичні твори;
  • дитячі твори: прозаїчні, поетичні, фотографічні, малюнки.
Письменниця розповіла, що за результатами конкурсу переможців нагородять дипломами та призами на урочистій церемонії у день журналістів – 6 червня. Пані Інна звернула увагу присутніх, що на конкурс приймаються індивідуальні та колективні роботи обсягом до 10 сторінок, а до кожної публікації обов’язково подається коротка інформація про автора. Викладачка наголосила, що роботи письменників-переселенців не обмежуються тематикою воєнних дій. Читачам варто розповідати щось приємне, треба спробувати надихнути кожного та подарувати позитивні, гарні емоції.

Адже метою письменника є передача через твори власного світогляду та емоцій, наприклад задоволення від світу та жаги до життя. Розповідаючи про почуття, про любов до рідних та близьких, про кохання до чоловіка чи жінки, про красу навколишнього світу, про квітучу українську весну, можна надихнути інших до життя та на великі досягнення, на перемогу, в першу чергу, над самим собою.

Наостанок Інна Іщук зазначила: «Надважливим сьогодні при написанні творів є лишити згадку про себе, розказати свою життєву історію, викласти своє бачення правди про перебіг воєнних дій, власні спогади, висвітлити своє світосприйняття та отримати зцілення своєї душі». 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар