пʼятницю, 7 липня 2023 р.

Фінал літературного конкурсу «Подолання»

 Однією з важливих складових проєкту "ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції" є проведення літературного конкурсу публікацій переселенців і про переселенців "Подолання", який було оголошено 3 березня – у Всесвітній день письменника.


Це літературне змагання проводилося в межах загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання». А підбиття його підсумків і нагородження учасників відбулось на День журналіста, який журналістська спільнота відмічає в Україні 6 червня.

В цей день в офісі Одеського регіонального відділення Національної спілки України відбулася низка урочистих заходів, одним з яких стало нагородження почесними відзнаками учасників літературного конкурсу «Подолання».

Мета конкурсу – сприяння самореалізації, соціальній адаптації та інтеграції внутрішньо
переміщених осіб у життя нових для них територіальних громад. Конкурс також мав на меті виявити творчі задатки людей, що вимушено опинилися за межами рідних домівок, розкрити їх літературний хист і творчий потенціал, сприяти обміну набутим досвідом переміщення та адаптації.

Ідею проведення конкурсу охоче підтримали Департамент культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, журналісти та письменники, представники Одеського регіонального відділення Національної спілки журналістів України та Одеської організації спілки письменників України.

Завдяки поширенню інформації про конкурс на курсах з української мови, які проводить переселенка з Маріуполя, фахова викладачка Любов Грідчина, активному розповсюдженні ідеї серед учасників творчих кластерів, а також через мережу інтернет, вдалося не тільки залучити широке коло учасників, а й привернути увагу одеситів та мешканців області до проблем соціальної адаптації та інтеграції переселенців у нові громади.

В конкурсі узяли участь 45 творів різних жанрів 18 авторів.

Умови конкурси дозволяли учасникам спробувати себе в літературних жанрах: есе, нарисах,
оповіданнях як дорослих, так і дітей. Для наймолодшої вікової групи (діти до 17 років) були запропоновані прозаїчні, поетичні, фотографічні, образотворчі твори. Також заохочувалися журналістські форми: статті та інтерв'ю. Не оминули увагою й поезію – вірші стали окремою складовою конкурсу.

Журі, до складу якого увійшли Голова Одеського регіонального відділення НСЖУ Юрій Работін, керівниця секції дитячої літератури обласної організації НСПУ Інна Іщук, директор ОІСТ Андрій Крупник, відомий в Одесі блогер Володимир Богатирьов та інші, оцінило твори, представлені на конкурс, які глибоко проникали у душу й серце та нікого не лишили байдужими.

До участі у роботі журі приєдналися активні переселенці, й за результатами жвавих дискусій було вирішено нагородити усіх учасників дипломами. Керівниця літературного кластера, знана дитяча письменниця Інна Іщук мотивувала це рішення тим, що кожен створив щось своє, унікальне, неповторне.

Відправили свої літературні твори на конкурс «Подолання» жінки-переселенки, які вивчають українську мову на курсах і вже набули практичних навичок й певного досвіду, особливо в написанні есе та коротких текстів.

Слухачки курсу розмовної української мови, що проходить на локації простору «Вільна», долучилися до конкурсу, а їх творчий доробок – прозові й поетичні твори про переселенців – були гідно оцінені та нагороджені.

Серед дипломантів конкурсу: Наталя Строкань, Лілія Кузьменко, Лідія Чала, Олена Слободнюк,
Юлія Чернишова. Дівчата отримали пам’ятні дипломи та приємні подарунки-сюрпризи і висловили вдячність команді проєкту за запрошення на конкурс, зазначивши, що їх перемога – це наша спільна радість і гордість.

Фінал конкурсу завершився урочистим концертом, на якому виступали діти: лунали українські пісні – народні й сучасних авторів, декламувалися власні вірші. Гості та учасники конкурсу розгадували цікаві загадки, які задавала присутнім лауреатка конкурсу Надія Хохлова. Родзинкою заходу стала жива музика у виконанні одеських музикантів та виступи відомих журналістів.

В День журналіста перед присутніми виступили справжні професіонали. Особливо тепло зустрічали журналістів, що приїхали з фронту й продовжують звідти вести репортажі.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих журналістів, яких забрала жорстока війна.

Кожен номінант конкурсу, що отримував диплом лауреата, вітав присутніх зі святом, декламував рядки власних творів. Незважаючи, що більшість творів розчулили публіку до сліз, завдяки виступам наймолодших учасників святкового концерту настрій залишався бадьорим та веселим.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар