28 січня 2022 року на вулиці розгулялася перша одеська хуртовина, дороги вкрилися ожеледицею, а всі охочі, попри погодні негаразди, залюбки приєдналися до чергового фото-майстер-класу, що відбувся у приміщенні гостинного центру «ЯМаріуполь».
Цього разу викладач Ігор Гержик запропонував учасникам подорож Ісландією – через призму
свого погляду фотохудожника він поділився власними враженнями від подорожі цією північною країною, демонструючи на екрані майстерні світлини.
Присутні із задоволенням знайомились з неймовірною та дивовижною, суворою та ніжною, холодною та гарячою природою країни.
Пан Ігор розповів, що Ісландія дійсно вражає та закохує в себе з першого погляду: адже тут поєднані вулкани, що вивергають лаву з надр, і ті, що солодко сплять, покриті чорним піском, що утворився з лави та попелу. Цей попіл стирає підошви взуття у туристів, покришки автівок місцевих жителів, покриває навколишні місця сірим шаром. А от озерами з бірюзовою та смарагдовою водою можна милуватися безвідривно.
Багато фото було присвячено китам та морським левам, а також місцевим птахам. А чого варті захід сонця та північне сяйво!
Пан Ігор пояснює логіку підбору серії знімків: кадри мають бути різними за ракурсом та крупністю плану. Вони можуть поєднуватися у серії, кількість яких не повинна перевищувати 50. Краще робити менше, бо глядач втомлюється і втрачає гостроту сприйняття. Тому при оформленні альбому фотографій варто заздалегідь продумувати сценарій комбінації знімків. Так, коли робиться фотосесія про тварин, історію доцільно розбити на декілька блоків.
Ігор Гержик наголосив: мінімальна кількість знімків в тревел-сторі – п'ять. Сценарій розповіді, наприклад, про «Один день у Парижі» може бути таким: перший знімок – Ейфелева вежа; другий знімок – розвиток: Ви знімаєте вулиці, парижан, життя міста та його жителів; третій знімок – кульмінація: обов’язково
треба відобразити жанрову сценку – або кафе,
або незвичну людину – знімок має бути цікавим; четвертий знімок – вихід, наприклад, французьку їжу – круасан та каву з візерунками на ній у вигляді сердечка, що малюють бариста молочною пінкою; і нарешті п’ятий знімок – фінал, закінчення історії, наприклад, вечірній знімок – захід сонця, проміння якого відображаються у висотних будівлях…
Як завжди, організатори зустрічі потурбувалися про каву, і наостанок учасники фотогуртка, спілкуючись за напоєм, ділилися враженнями від подорожей та дійшли висновку, що тревел-сторі, яка може бути короткою чи довгою, –обов’язково має бути цікавою і такою, що захоплює. Розповідаючи власну історію своїм друзям чи рідним, фотограф обов’язково має передати свої емоції, враження від подорожі та головний задум, про що розповідає кожне тревел-фото…
або незвичну людину – знімок має бути цікавим; четвертий знімок – вихід, наприклад, французьку їжу – круасан та каву з візерунками на ній у вигляді сердечка, що малюють бариста молочною пінкою; і нарешті п’ятий знімок – фінал, закінчення історії, наприклад, вечірній знімок – захід сонця, проміння якого відображаються у висотних будівлях…
Як завжди, організатори зустрічі потурбувалися про каву, і наостанок учасники фотогуртка, спілкуючись за напоєм, ділилися враженнями від подорожей та дійшли висновку, що тревел-сторі, яка може бути короткою чи довгою, –обов’язково має бути цікавою і такою, що захоплює. Розповідаючи власну історію своїм друзям чи рідним, фотограф обов’язково має передати свої емоції, враження від подорожі та головний задум, про що розповідає кожне тревел-фото…
Тож усі учасники з нетерпінням чекають наступного майстер-класу, коли заплановано відвідування історичної та культурної пам’ятки, чарівного, особливого, величного Одеського оперного театру.
Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».
Немає коментарів:
Дописати коментар